Show simple item record

dc.creatorAyu Suwandewi, Ni Luh Putu
dc.date2019-08-07
dc.date.accessioned2019-12-01T23:26:49Z
dc.date.available2019-12-01T23:26:49Z
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/1/COVER.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/2/halaman%20judul.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/3/BAB%20I.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/4/BAB%20II.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/5/BAB%20III.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/6/BAB%20IV.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/7/BAB%20V.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/8/BAB%20VI.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/9/DAFTAR%20PUSTAKA.pdf
dc.identifierhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/10/Lampiran%20.pdf
dc.identifierAyu Suwandewi, Ni Luh Putu (2019) GAMBARAN PERSONAL HIGIENE DAN KEADAAN SANITASI INDUSTRI TEMPE UD ANDIKA PANGURIPAN DI DESA TAGTAG KAJA KECAMATAN DENPASAR UTARA TAHUN 2019. Diploma thesis, Politeknik Kesehatan Denpasar.
dc.identifier.urihttp://r2kn.litbang.kemkes.go.id:8080/xmlui/handle/123456789/67574
dc.descriptionABSTRACT Andika Panguripan trading business is a home industry that produces tempe. Andika Panguripan's trading business is in Tagtag Kaja Village, Singasari Utara street, Uma Punggul II alley No. 31, which was established in 2010, has 10 employees. The purpose of the study was to determine the description of personal hygiene and the sanitation conditions of Andika Panguripan Trade Business tempe in Tagtag Kaja Village, North Denpasar Subdistrict in 2019. The research method used is descriptive research method with cross sectional approach. Data collection is done by observation and interview. Examination is carried out with observation sheets on the state of sanitation (buildings and sanitation facilities, food sanitation) and personal hygiene. The collected data is processed and presented in the form of tables. The results of this study are that the condition of buildings and sanitation facilities is categorized as moderate with 9 (43%), food sanitation is categorized as being moderate with a score of 13 (62%), sanitation conditions are categorized as being moderate with a score of 22 (52%) and personal hygiene of employees categorized as being moderate with a score of 6 (60%). Conclusions from the results of research on the state of sanitation, food, building and personal hygiene Andika Panguripan trading business is included in the medium category. Suggestion is to make repairs to buildings and sanitation facilities at tempe processing sites, maintain cleanliness of tempe processing facilities, and employees to apply personal hygiene while working. ABSTRAK UD. Andika Panguripan merupakan sebuah industri rumah tangga yang memproduksi tempe. UD. Andika Panguripan berada di Desa Tagtag Kaja Jalan Singasari Utara Gg Uma Punggul II No. 31, yang berdiri sejak tahun 2010, memiliki karyawan sebanyak 10 orang. Tujuan penelitan untuk mengetahui gambaran personal higiene dan keadaan sanitasi industri tempe UD. Andika Panguripan di Desa Tagtag Kaja Kecamatan Denpasar Utara tahun 2019. Metode penelitian yang digunakan yaitu metode penelitian deskriptif dengan pendekatan cross sectional. Pengumpulan data dilakukan dengan cara observasi dan wawancara. Pemeriksaan dilakukan dengan lembar observasi keadaan sanitasi (bangunan dan fasilitas sanitasi, sanitasi makanan) dan personal higiene. Data yang dikumpulkan diolah dan disajikan dalam bentuk tabel, Hasil dari penelitian ini adalah keadaan bangunan dan fasilitas sanitasi dikategorikan sedang dengan sekor 9 (43%), sanitasi makanan dikategorikan sedang dengan skor 13 (62%), keadaan sanitasi dikategorikan sedang dengan skor 22 (52%) dan personal higiene karyawan dikategorikan sedang dengan skor 6 (60%). Simpulan dari hasil penelitian keadaan sanitasi, makanan, bangunan dan personal higiene UD. Andika Panguripan termasuk dalam kategori sedang. Saran agar melakukan perbaikan pada bangunan dan fasilitas sanitasi pada tempat pengolahan tempe, menjaga kebersihan tempat pengolahan tempe, dan karyawan agar menerapkan personal higiene saat bekerja.
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.formattext
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.languageid
dc.relationhttp://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/2601/
dc.subjectR Medicine (General)
dc.subjectRA Public aspects of medicine
dc.subjectRA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
dc.titleGAMBARAN PERSONAL HIGIENE DAN KEADAAN SANITASI INDUSTRI TEMPE UD ANDIKA PANGURIPAN DI DESA TAGTAG KAJA KECAMATAN DENPASAR UTARA TAHUN 2019
dc.typeThesis
dc.typeNonPeerReviewed


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record